Vissa saker tar bara lite längre tid!

Som fotograf ställs man med jämna mellanrum inför utmaningar, utmaningar som man från början kanske inte förutsåg.

Ett uppdrag jag fick för en tid sedan var att fota omslaget till en branschtidning. Bilden skulle föreställa en man iförd en andningsmask, bilden skulle fotas på ett företag här i Ulricehamn. Det skulle vara en närbild, men finnas plats för tidningshuvud och rubriker.

På plats visade det sig att masken hade ett stort konvext glas, kruxet är i det här fallet är att hur man än placerar blixten kommer det uppstå en stor reflex någonstans i glaset. Hade glaset vart plant vore det betydligt enklare, men det var det som sagt inte. Lösningen i det här fallet var att ta flera bilder och flytta blixten mellan exponeringarna för att med dessa sätta ihop en färdig bild i efterbehandlingen.


På denna bilden finns två problem. Det största problemet är uppenbart för alla, en stor reflex från blixten mitt i ögat. Dessutom är skuggan från masken, på jackan för skarp. Jag väljer ändå denna bild som grund.


Här sänkte jag blixten en bit. Skuggan är betydligt bättre, men blixtreflexen blir jag inte av med. Jag kommer använda mig av den delen av bilden där skuggan finns, men ingenting annat


Jag sänker blixten ytterligare en bit och får på så sätt ett bra öga att använda mig av. Nu är det alltså bara att bygga upp en ny bild med första bilden som grund, skuggan från andra bilden samt ögat från denna, tredje bilden. När detta är gjort kan jag slutredigera, beskära till rätt format och leverera bilden till kund.


Så här blev resultatet, en bild som jag skickade till kund för påseende. Kunden var i stort sett nöjd, ville bara att jag skulle ta bort rören i taket. Rör som jag medvetet belyst lite lätt bara för att få en mer autentisk känsla i bilden. Det blev att jobba vidare en stund till. Nu låter det kanske snabbt och enkelt att plocka bort ett par rör, men verkligheten är ju att den information man tar bort i en bild måste ersättas med något annat.


Detta var det mest tidskrävande, att få bort rören och samtidigt få det att se naturligt och bra ut. Jag valde även att ta bort spottarna i taket eftersom dom blev ännu mer framträdande när övrig bakgrund blev mer ren. Men kunden blev nöjd, vilket alltid är målet, och det skall bli roligt att få se slutresultatet när tidningshuvud och rubbar är på plats, men det är ju inte mitt jobb.

Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB, Tidningen Stenkoll
Och så här blev det färdiga resultatet!

Man får aldrig glömma…Ingenting är omöjligt, vissa saker tar bara lite längre tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *