Det finns tre sorters ljus vid industrifotografering!

Befintligt ljus

Detta är många gånger det enklaste, det enda som krävs i utrustningsväg är en kamera och stativ. Nackdelarna är att slutartiderna oftast blir långa och allt som rör sig får rörelseoskärpa. Detta kan förvisso vara en fördel i dessa gdpr-tider om man inte vill att människor skall vara identifierbara. Sen kan effekten bli rätt häftig med i vissa fall.

Bilden på 3d-lasern nedan är fotograferad helt i befintligt ljus, men det krävdes ett par timmars retusch på grund av alla reflexer.

3D Laser hos RZ Gruppen

Blixtljus

Här har man möjlighet att frysa rörelser och själv styra ljussättningen på ett annat sätt. Men att ljussätta stora industrilokaler på detta sätt är i de flesta fall orealistiskt. I bilden nedan passade det däremot utmärkt.

CNC-Fräsning hos RZ Gruppen

Blandljus

Här blandar man befintligt ljus med blixtljus. Detta är många gånger ett bra alternativ, men det kan bli mycket färgkorrigeringar i efterbehandlingen eftersom man får olika färgtemperaturer i bilden. Blixtljuset är ju rent, som dagsljus medan lysrörsbelysningen kan ge enorma färgstick.

Djuppressning hos RZ Gruppen

Alla dessa metoder har sina för och nackdelar, och var motiv har sin egen ljussättning. Men vet man skillnaden och kan hantera tekniken så finns det inga problem, bara utmaningar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *