Att ljussätta ett porträtt!

Så här kan det gå till att ljussätta med studioblixt. Jag brukar börja bakifrån och bygga upp ljuset med en ljuskälla i taget.

Först ställer jag in bakgrundsljuset. I det här fallet har jag en svart pappersbakgrund som jag belyser med en profoto D2 och en magnumreflektor från låg höjd.

När ljuset på bakgrunden är som jag vill ha det går jag till nästa steg, effektljuset.

I det här fallet använde jag en profoto b1 med en liten stripbox snett bakifrån.

Nu är det dags att sätta huvudljuset.En profoto b1 med en beutydish och grid fick det bli. Placerad ca 45˚ åt vänster och 45˚ upp vilket gav ett traditionellt Rembrandtljus, nu kan man till och med se ansiktet.

Men skuggan i ansiktet är i mitt tycke för hård.
Eftersom jag har en grid på beutydishen som ger ett väldigt riktat ljus fungerar det inte med en reflexskärm, ljuset är ju direkt riktat mot ansiktet och når inte skärmen. I stället får det bli en profoto d2 med en 120cm octabox på låg effekt.

Porträttfoto, fotograf Ulf Odenspjut

Och så här kan resultatet bli när det är färdigt. Fyra studioblixtar, en magnumreflektor, en stripbox, en beutydish med grid och en stor octabox.

 

PS. Det finns inga lagar och förordningar hur man skall sätta ett ljus och det behöver naturligtvis inte vara Profotoblixtar, det fungerar lika bra med andra fabrikat. Men ett bra tips är att börja bakifrån och bygga på med en ljuskälla i taget,  då har man kontroll hela vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *