Tack.

Jag vill ge ett stort tack till alla kunder, nya såväl som gamla. Och till alla er andra som kämpar sliter och hjälps åt även när tiderna är svåra.

Ni är mina hjältar.

Nu ser vi fram mot ett fantastiskt och betydligt ljusare 2021.

Att ljussätta ett porträtt!

Så här kan det gå till att ljussätta med studioblixt. Jag brukar börja bakifrån och bygga upp ljuset med en ljuskälla i taget.

Först ställer jag in bakgrundsljuset. I det här fallet har jag en svart pappersbakgrund som jag belyser med en profoto D2 och en magnumreflektor från låg höjd.

När ljuset på bakgrunden är som jag vill ha det går jag till nästa steg, effektljuset.

I det här fallet använde jag en profoto b1 med en liten stripbox snett bakifrån.

Nu är det dags att sätta huvudljuset.En profoto b1 med en beutydish och grid fick det bli. Placerad ca 45˚ åt vänster och 45˚ upp vilket gav ett traditionellt Rembrandtljus, nu kan man till och med se ansiktet.

Men skuggan i ansiktet är i mitt tycke för hård.
Eftersom jag har en grid på beutydishen som ger ett väldigt riktat ljus fungerar det inte med en reflexskärm, ljuset är ju direkt riktat mot ansiktet och når inte skärmen. I stället får det bli en profoto d2 med en 120cm octabox på låg effekt.

Porträttfoto, fotograf Ulf Odenspjut

Och så här kan resultatet bli när det är färdigt. Fyra studioblixtar, en magnumreflektor, en stripbox, en beutydish med grid och en stor octabox.

 

PS. Det finns inga lagar och förordningar hur man skall sätta ett ljus och det behöver naturligtvis inte vara Profotoblixtar, det fungerar lika bra med andra fabrikat. Men ett bra tips är att börja bakifrån och bygga på med en ljuskälla i taget,  då har man kontroll hela vägen.

Tung industri!

För någon vecka sedan fick jag nöjet att jobba en dag hos Man Energy Solution på Arendal, Göteborg. Det blev bilder både på kontorsanställda, porträtt och verksamhetsbilder. När det var klart blev det ett par timmar ute i deras produktionsanläggningar.

Här nedan sätter man ihop en gastank till ett fartyg, ett imponerande bygge!

MAN Energy Solution, fotograf Ulf Odenspjut

MAN Energy Solution, fotograf Ulf Odenspjut

MAN Energy Solution, fotograf Ulf Odenspjut

Man Energy Solution, fotograf Ulf Odenspjut

Industrifoto, ett drömjobb!

Jag gillar verkligen att åka runt och fotografera på olika industrier, ingen är den andra lik. Mest har det blivit mekaniska verkstäder och det är ju lite speciellt för mig eftersom jag en gång i tiden jobbade som verktygsmakare, det har hänt en del sedan dess med utvecklingen, mist sagt!

Men det har naturligtvis blivit en del andra typer av industrier med, som tex. I går,  då jag besökte Laray på Tjörn som jobbar med ytbehandling, våtlack, pulverlack mm. Den typen av industri har jag aldrig besökt tidigare.

Man lär sig något nytt var dag!

Laray

Det finns tre sorters ljus vid industrifotografering!

Befintligt ljus

Detta är många gånger det enklaste, det enda som krävs i utrustningsväg är en kamera och stativ. Nackdelarna är att slutartiderna oftast blir långa och allt som rör sig får rörelseoskärpa. Detta kan förvisso vara en fördel i dessa gdpr-tider om man inte vill att människor skall vara identifierbara. Sen kan effekten bli rätt häftig med i vissa fall.

Bilden på 3d-lasern nedan är fotograferad helt i befintligt ljus, men det krävdes ett par timmars retusch på grund av alla reflexer.

3D Laser hos RZ Gruppen

Blixtljus

Här har man möjlighet att frysa rörelser och själv styra ljussättningen på ett annat sätt. Men att ljussätta stora industrilokaler på detta sätt är i de flesta fall orealistiskt. I bilden nedan passade det däremot utmärkt.

CNC-Fräsning hos RZ Gruppen

Blandljus

Här blandar man befintligt ljus med blixtljus. Detta är många gånger ett bra alternativ, men det kan bli mycket färgkorrigeringar i efterbehandlingen eftersom man får olika färgtemperaturer i bilden. Blixtljuset är ju rent, som dagsljus medan lysrörsbelysningen kan ge enorma färgstick.

Djuppressning hos RZ Gruppen

Alla dessa metoder har sina för och nackdelar, och var motiv har sin egen ljussättning. Men vet man skillnaden och kan hantera tekniken så finns det inga problem, bara utmaningar.

 

LK-Pex & LK Systems

LK-Systems och LK-Pex i Ulricehamn har valt att fylla på sitt bildbibliotek med nya aktuella bilder, vilket jag fick förtroendet att hjälpa till med.

Det blev bilder både på lager, produktion, labb samt flygbilder med drönaren.

Här är ett urval!

Industrifotografering, Lager, Truck, LK-Pex Ulricehamn, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

Industrifotografering, Lager, Truck, LK-Pex Ulricehamn, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

 

Industrifotografering, Industrirobot, LK-Pex Ulricehamn, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

Industrifotografering, Industrirobot, LK-Pex Ulricehamn, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

Industrifotografering, Labbet, LK-Pex Ulricehamn, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

Industrifotografering, Flygfoto, Drönarfoto, LK-Pex Ulricehamn, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

Rönnåsen!

I förra veckan tog jag verksamhetsbilder på ett företag uppe vid Rönnåsen Ulricehamn, nu fortsätter jag med flygbilderna.

Det hade vart roligt att lägga upp lite bilder här, men som alltid, kunden först!

Fortsättning följer 🙂

Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB, Drönare

SV-V eller Färg?

Jag älskar svartvitt, som du kanske redan har sett är tex. de flesta av mina gatufoton svartvita. Det blir en tidlös känsla som alltid funkar. Därför blev jag extra glad när folktandvården valde just svartvita personalbilder.

Vad tycker du, svartvitt eller färg?

Personalfotografering, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

Sjösidan Tranemo!

I Tranemo jobbar Erik Larsson Bygg för fullt, 19 bostadsrätter skall det bli när det är klart. Reportagefotografering gillar jag, så det var ett rent nöje att få åka dit och fota!

Kakelsättning, Larsson Bygg, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Snickare, , Larsson Bygg, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Snickare, Larsson Bygg, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Målare, , Larsson Bygg, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Rörmokare, , Larsson Bygg, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Snickare, Larsson Bygg, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Murare, Larsson Bygg, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Snickare, Larsson Bygg, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Byggnadsarbetare, Larsson Bygg, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Arbetsledare, Larsson Bygg, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Murare, Larsson Bygg, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

Att ha studion på fickan!

Det kanske är att överdriva, men utvecklingen har i alla fall gått i den riktningen.

Studion fungerar för mig mest som kontor, verkstad, ett ställe där jag kan redigera bilder och förvara utrustning. Det är nästan löjligt hur lite jag fotograferar här.

Utrustningen har blivit betydligt flexiblare på senare år. Jag kan i dag rigga upp studioljus var jag vill eftersom det systemet jag använder i dag (Profoto) är helt batteridrivet. Det är nu för tiden ytterst sällsynt att jag behöver 220 volt, men om det någon gång skulle behövas så har jag en lösning för det med.

Dessutom är det mycket roligare och äkta att fotografera människor i en naturlig miljö. När det gäller reportage så är det en självklarhet att man får röra på sig, men det känns även helt naturligt för mig då det gäller rena porträttbilder.

Det mesta jag kan göra i studion kan jag många gånger göra minst lika bra on location, och den dagen det känns för tungt att släpa utrustning får jag väl köpa ett gymkort:-)

När kan jag komma?

Odenpro Powerbox 12v dc till 220v ac Odenpro AB

Detta är min egentillverkade powerbox! Men det är inte ofta jag behöver använda den nu för tiden.

Vissa saker tar bara lite längre tid!

Som fotograf ställs man med jämna mellanrum inför utmaningar, utmaningar som man från början kanske inte förutsåg.

Ett uppdrag jag fick för en tid sedan var att fota omslaget till en branschtidning. Bilden skulle föreställa en man iförd en andningsmask, bilden skulle fotas på ett företag här i Ulricehamn. Det skulle vara en närbild, men finnas plats för tidningshuvud och rubriker.

På plats visade det sig att masken hade ett stort konvext glas, kruxet är i det här fallet är att hur man än placerar blixten kommer det uppstå en stor reflex någonstans i glaset. Hade glaset vart plant vore det betydligt enklare, men det var det som sagt inte. Lösningen i det här fallet var att ta flera bilder och flytta blixten mellan exponeringarna för att med dessa sätta ihop en färdig bild i efterbehandlingen.


På denna bilden finns två problem. Det största problemet är uppenbart för alla, en stor reflex från blixten mitt i ögat. Dessutom är skuggan från masken, på jackan för skarp. Jag väljer ändå denna bild som grund.


Här sänkte jag blixten en bit. Skuggan är betydligt bättre, men blixtreflexen blir jag inte av med. Jag kommer använda mig av den delen av bilden där skuggan finns, men ingenting annat


Jag sänker blixten ytterligare en bit och får på så sätt ett bra öga att använda mig av. Nu är det alltså bara att bygga upp en ny bild med första bilden som grund, skuggan från andra bilden samt ögat från denna, tredje bilden. När detta är gjort kan jag slutredigera, beskära till rätt format och leverera bilden till kund.


Så här blev resultatet, en bild som jag skickade till kund för påseende. Kunden var i stort sett nöjd, ville bara att jag skulle ta bort rören i taket. Rör som jag medvetet belyst lite lätt bara för att få en mer autentisk känsla i bilden. Det blev att jobba vidare en stund till. Nu låter det kanske snabbt och enkelt att plocka bort ett par rör, men verkligheten är ju att den information man tar bort i en bild måste ersättas med något annat.


Detta var det mest tidskrävande, att få bort rören och samtidigt få det att se naturligt och bra ut. Jag valde även att ta bort spottarna i taket eftersom dom blev ännu mer framträdande när övrig bakgrund blev mer ren. Men kunden blev nöjd, vilket alltid är målet, och det skall bli roligt att få se slutresultatet när tidningshuvud och rubbar är på plats, men det är ju inte mitt jobb.

Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB, Tidningen Stenkoll
Och så här blev det färdiga resultatet!

Man får aldrig glömma…Ingenting är omöjligt, vissa saker tar bara lite längre tid.

En episk bröllopsfotografering!

För en tid sedan fick jag förtroendet att genomföra en helt fantastisk och unik bröllopsfotografering.

Allt började med att Christina och Thure hittade mig på nätet och gillade mina streetphoton. De ville ha sitt bröllop fotograferat på samma vis, det var gästerna som var det viktigaste. De ville att jag skulle vara lite som en fluga på väggen och dokumentera hela bröllopet, från morgon till kväll.

Detta var ett lite annorlunda bröllop där alla bröllopsgästerna ca. 50st. skulle bussas runt på guidad tur för att se gårdarna runt sjön på förmiddagen. Resan började vid Torpa Stenhus, därefter bar det av till Sjöred, sedan var det dags för Högagärde och när det var klart var det dags för lunch på Källebacka. Någon guidad visning av Hofsnäs blev det däremot inte, där var det veteranbilsträff denna dag.

Här följer ett litet axplock av alla bilder från äventyret!

Bröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


I början tyckte nog vissa att jag var rätt jobbig när jag sprang runt med min kamera. Men efter en stund hade de flesta vant sig och insett att det inte var någon idé att fly, man hamnade ju på bild ändå. Dessutom var alla förvarnade om vad som skulle ske.

Bröllopsgäster, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro ABBröllopsgäster, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

Bröllopsgäster, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Bröllopsgäster, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

Bröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

Bröllopsgäster, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Bröllopsgäster, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB


På eftermiddagen var vi tillbaks på Torpa och fortsatte det hela med några traditionella bilder på brudparet, samt vigseln. Vid fotograferingen av bröllopsporträtten använde jag en studioblixt för upplättning. Inne i kyrkan var det däremot naturligt ljus som gällde.

Bröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

Bröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB                Bröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

Bröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

 

 

 

 

 

 

 

 

Bröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

Bröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Bröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB Bröllopsgäster, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

 

Bröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro ABBröllopsgäster, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro ABBröllopsgäster, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB


Att ta gruppfoto på 50 bröllopsgäster utan att ha en läktare att ställa dem på är inte enkelt, om man inte har en drönare eller skylift. En skylift är för klumpig att släpa med sig, så det fick bli drönaren den här gången.

Bröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro ABBröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro ABBröllop, Fotograf Ulf Odenspjut, Odenpro AB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är hittills den i särklass roligaste bröllopsfotografering jag fått uppleva.

Tack Christina o Thure för en fantastisk dag, och för er vilja att tänka utanför boxen!
/ulf